Joost Hanszoon
Leven en werk van Hanszoon

Hanszoon zag enkele maanden na de Tweede wereldoorlog het levenslicht als resultaat van een onstuimige liefde tussen een Amersfoortse en een Duitser. In 1952 kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Toen begon hij te schrijven. Zijn eerste verhaal “Toto de aap” was in kleine kring een groot succes. Het is helaas verloren gegaan zoals veel van wat Joost daarna schreef: dagboeknotities, absurde verhalen, liefdesgedichten en beschouwingen.

Hij ging naar het stedelijk gymnasium te Breda, maar verlummelde er zijn tijd en werd verwijderd. Op de mulo in Zundert hoefde hij gelukkig weinig te doen om het diploma te behalen. Hij besloot onderwijzer te worden en bezocht de Bisschoppelijke kweekschool te Oudenbosch. Ook daar verdeed hij zijn tijd aan nutteloze zaken als de schoolkrant Hoogspanning, het schoolcabaret Prikkertjes en de dichtersclub Letterop. Toch slaagde hij en werd onderwijzer te Zundert. Dat was het begin van een onderwijsloopbaan op scholen voor voortgezet onderwijs te Tilburg en Oosterhout. Hij studeerde Nederlands MO in Den Haag en Tilburg en Nederlandse taal en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Ondertussen maakte hij taalboekjes voor het onderwijs. Hij heeft bekend medeschuldig te zijn aan de invoering van de basisvorming.

Schrijven bleef zijn passie. Hij verliet eind vorige eeuw het onderwijs en verdient zijn brood als tekstschrijver bij Scheifes Communicatie te Rijen.